Gastritis – ishrana i suplementacija

Da li često osećate bol, žgaravicu, osećaj težine u želucu?

Gastritis je upala želudačne sluznice, koja često nastaje usled upotrebe nesteroidnih protivupalnih lekova (antireumatici, brufen, lekovi protiv bolova i upala), ali i kod svih onih koji duže vremena upotrebljavaju više lekova. Da bi se smanjili štetni efekti uzimanja lekova njih treba uzimati posle jela ili tokom jela.

Međutim, vrlo često javljaju se i slučajevi oboljevanja od gastritisa usled infekcije bakterijom Helicobacter pilori. Tako da je najbolje u slučaju pojave bolova u želucu potražiti pomoć i savet lekara.

Hrana koja je dobra za gastritis Prva pomoć kod gastritisa je unošenje fermentisanih mlečnih proizvoda u ishranu. U jogurtu su prisutne na hiljade mlečnih bakterija koje u procesu vrenja stvaraju mlečnu kiselinu, a na nivou creva podstiču stvaranje zdrave bakterijske flore.

Međutim, nisu sve osobe koje imaju gastritis sposobne da uzimaju kiselo mlečne proizvode, jer im to izaziva kiselinu ili mučninu. U tom slučaju, dijeta za gastritis mora biti bazirana na barenom povrću.

Gastritis zahteva od pacijenta da se hrani umereno, da jede malo i često. Kod gastritisa nema prejedanja i obilnih obroka. Voda se pije uvek 20 minuta pre jela, a ne tokom ili nakon obroka. Izbegavati grickanje među obrocima.

POGLEDAJTE PROIZVODE OVDE

Dodajte komentar