Švedska masaža koristi 5 osnovnih pokreta za poboljšanje cirkulacije i izbacivanje toksina iz mišića.

Švedska masaža je standardna terapeutska masaža za većinu zapadnog sveta. Udružuje razne specifične tehnike masaže za tretiranje bolnih mišića, napetosti, stresa i loše cirkulacije. Švedska masaža je prilično česta, pa je u Evropi poznatija kao klasična masaža.

Pojavila se u 19.veku, a njen je začetnik bio Pehr Henrik Ling. Ling je svoju tehniku masaže prvobitno nazvao medicinska gimnastika i hteo dopuniti tradicionalnu medicinsku negu. Drugi doktor, Johann Mezger, dao je tehnikama koja se koriste u švedskoj masaži francuska imena i popularizirao ovu tehniku masaže.

Švedska masaža koristi 5 osnovnih pokreta za poboljšanje cirkulacije i izbacivanje toksina iz mišića. Uvek masirajući prema srcu, maser udružuje te tehnike u jedan tok tretmana masaže, što pacijenta čini fizički i psihički opuštenim.

Zaštitni znak švedske masaže je Effleurage, dugi i površinski pokreti, koji mogu biti čvršći ili blagi, zavisno od svrhe i klijenta. Mnogi terapeuti započinju tretman s Effleurage kako bi se pobliže upoznali s pacijentom, a onda postepeno pojačali stisak za dublji i detaljniji rad.

Švedska masaža takođe uključuje Petrissage ili gnječenje. Petrissage je namienjen da izbaci toksine iz mišića tako da ih terapeut diže , razdvaja i valja. Koristi se blag pritisak s namerom da stisne i opusti mišiće, te poboljša cirkulaciju.

Sledeća tehnika, Tapotement, uključuje tapkanje mišića laganim udarcima. Ovde terapeut koristi rubove šaka, prste i dlanove, s ciljem da se otpusti napetost i grčevi. Mnogi terapeuti dodaju vibraciju, tehniku koja je kasnije dodana repertoaru švedske masaže. Terapeut položi svoje ruke na tretirani deo tela i protrese ih na par sekundi s ciljem da se otpuste napetosti i potakne cirkulacija.

Najdublji posao u švedskoj masaži završen je s trenjem, gde se terapeut koristi prstima, laktom ili bazom dlana. Koristeći kružne pokrete, terapeut radi duboko u mišićima, posebno u koštanim područjima, kako bi otpustio mišićne adhezije koje mogu ograničiti pokret.

Ova tehnika pomaže klijentu da bude više fleksibilan i takođe oslobađa duboko ukorienjene napetosti mišića.

Za najbolje rezultate, preporučuje se napraviti seriju od 4-6 tretmana. Ukoliko želite održavati duh i telo u top formi, tada je preporuka jednom nedeljno.

Zakažite masažu ili postavite pitanje…