Predijabetes

PREDIJABETES

Predijabetes ima između 35 i 40 posto mlađih ljudi, oko 51% starijih od 65 godina, a samo 11% njih je svesno ove zdravstvene činjenice. Istraživanja pokazuju da u SAD-u svaka treća odrasla osoba ima predijabetes. Ponekad prođe 10-12 godina bez vidljivih simptoma pre nego što se postavi dijagnoza šećerne bolesti ili se pojave  komplikacije.

Kako se  predijabetes  može dijagnostikovati?

Predijabetes se dijagnostikuje  kada se dokaže  nivo  šećera u krvi natašte između 5,6 i 6,9 mmol/l, kao I oko dva sata nakon jela između 7,8 i 11 mmol/l.

Zdrava osoba  trebala bi imati šećer natašte ispod 5,6 mmol/l i dva sata nakon jela ispod 7,8 mmol/l.

Šta je razlog ili okidač nastanka predijabetesa?

     Tačan uzrok predijabetesa i dijabetesa nije poznat, iako je utvrđeno da porodično nasleđe i genetika imaju važnu ulogu. Istraživanja su otkrila i neke gene koji se povezuju s insulinskom rezistencijom. Isto tako, gojaznost i fizička neaktivnost važni su u nastanku predijabetesa.

Onaj ko ima predijabetes ne može pravilno da metaboliše šećer (glukozu), zbog čega se ona prekomerno taloži u krvnim ćelijama umesto da obavlja svoju funkciju u mišićima.

     Predijabetes nema simptome i to je osnovni razlog zbog kojeg se bolest otkrije tek kada su već nastupile posledice dugogodišnje loše regulacije nivoa šećera u krvi. Kod predijabetesa ne postoje znaci šećerne bolesti kao što su žeđ i pojačano mokrenje, ali postoje metabolički poremećaji koji i u vreme predijabetesa podstiču razvoj makrovaskularnih oboljenja.

Predijabetes zato nije bezazlena bolest. Iako nema simptoma, postoji otpornost na delovanje insulina u mišićnim i masnim ćelijama koja dovodi do prekomernog lučenja insulina iz oštećenih beta ćelija pankreasa.

Insulin je potreban i nezamenljiv, on je i najjači anabolički hormon u organizmu koji reguliše metabolizam ugljenih hidrata, ali i masti i belančevina.

     Kod osobe sa  predijabetesom su  oštećenja kardiovaskularnog sistema već  počela, ali to se može zaustaviti u ovoj fazi. Cilj je detektovati rano   ovu grupu bolesnika i već u predijabetesu započeti lečenje, odnosno podsticanje zdravih životnih stilova koji imaju najveći efekat, veći od bilo kojeg leka, na zaustavljanje širenja dijabetesa tipa 2.

Konstantno visok šećer u krvi i povišene masnoće dovode do stvaranja plaka na zidovima krvnih sudova, što onda dovodi do smanjenog protoka krvi i  do srčanog ili moždanog udara.

Često se dijabetes otkrije tek kada pacijent završi u jedinici intenzivne nege zbog infarkta.

    Redovnom upotrebom Forever Aloe Vera Gela, čaja od cveta Aloe Vere Barbadensis Miller (Aloe Blossom Herbal Tea) i tableta Fields of Greens, možemo doprineti regulaciji metaboličkih procesa glukoze u organizmu. Iskustva su pokazala značajan napredak tokom lečenja dijabetesa u smislu smanjenja ordiniranih doza lekova kod neinsulinski zavisnog, odnosno insulina kod insulinozavisnog oblika dijabetesa.

Kontaktirajte Forever4Life za više informacija i konsultacije.