Neuralgije – bolovi nerava

Nastaju kao posledica oštećenja nerava izazvane raznim agensima i to pre svega mehaničkim, bakterijskim ili hemijskim agensima.

Trigeminalna neuralgija

Trigeminalna neuralgija se manifestuje jakim bolovima kao udar struje koji traje od nekoliko sekundi do tri minuta, najčešće samo u jednoj polovini lica. Bolovi mogu biti isprovocirani govorom, žvakanjem, kijanjem, kašljanje i slično. Uzroci su aneurizme krvnih sudova mozga, tumori mozga ili neka druga oštećenja mozga. Ponekad su bolovi uzrokovani oštećenjem perifernog nerva nepoznatog porekla.

Lečenje: Ukoliko je uzrok neuralgije oštećenje perifernog nerva, kombinacijom analgetika, koanalgetika i lekova za ishranu nerava dovodimo do zaustavljanja napada bolova i trajnog izlečenja ove bolesti. Ukoliko je uzrok neuralgije u lobanji (tumori, aneurizme…), lečenje je operativno. Međutim kod mnogih pacijenata koji nisu operisani iz različitih razloga, predhodno pomenuta terapija često daje potpuno izlečenje.

Prirodna suplementacija: U toku trigeminalnih neuralgija, veliki uspeh u smanjivanju bolova imamo sa preparatima Aloe Heat Lotion, koji mazanjem u bolnim predelima, smanjuje napetost, opušta spazam mišića u kratkom roku i dalje deluje na smirivanje električne aktivnosti samog nerva. Dodatna primena Omega-3 masnih kiselina izdvojenih iz ribljeg ulja, unos stabilizovanog Aloe Vera gela, zatim suplementacija minerala i naravno ishrana koju tim Forever4Life-a pravi za svakoga pojedinačno na osnovu individualnih parametara.

POSTHERPETIČNA NEURALGIJA

Herpes zoster je bolest koju izaziva virus varičele (ovčijih boginja). Kod osoba koje su preležale ovčije boginje, ovaj virus često opstaje u kičmenoj moždini tokom celog života. U slučaju pada imuniteta on se aktivira. Bolest se manifestuje pojavom plikova najčešće na grudnom košu ili trbuhu u vidu pojasa od kičme prema napred, uvek jednostrano. Ređe se javlja na licu i ekstremitetima u propagaciji jednog nerva.

Резултат слика за herpes zoster

U predelu herpesnih promena, zbog oštećenja nerava virusom, često se javljaju oštri bolovi koji su stalni ili povremeni. Nakon povlačenja plikova bolovi opstaju ili se pojačavaju i ukoliko se ne leče ostaju doživotno. Koža u tom predelu postaje preosetljiva, svaki dodir kože sa odećom pojačava bol.

Lečenje: Odgovarajuća kombinacija analgetika uz primenu i lekova za ishranu nerava, trajno leči bolove. Za 3-5 dana pacijent je bez bolova, a za potpuno izlečenje potrebno je nekoliko nedelja.

POLINEUROPATIJA

Peoliuropatija je termin koji se koristi da opiše oštećenje nerava perifernog nervnog sistema čiji su simptomi bol, utrnulost, peckanje, žarenje, slabost. Zahvata šake, stopala, potkolenice, a često i cele ekstremitete. Uzroci su trauma, infekcija, metabolički poremećaji (diabetes), zloupotereba alkohola, kancerska hemioterapija. Može biti i nepoznatog porekla.

U našem narodu polineuropatija je najčešće izazvana reumatskim procesom na kičmi. Reumatski proces zahvata kičmene pršljenove, međupršljenske zglobove, facetne zglobova, pripoje tetiva i ligamenata. Sve ove dugogodišnje promene dovode postepeno do mehaničkog pritiska na korenove nerava koji izlaze iz kičme i do njihovog oštećenja od mesta pritiska prema periferiji. Pacijenti se često žale na hladne podkolenice, žarenje i pečenje u stopalima, naročito noću. Smanjen je osećaj u stopalima, “kao da hodaju po tepihu”.

Dugogodišnja polineuropatija uzrokuje lošu cirkulaciju stopala i potkolenica što ima za posledicu najpre promenu u boji kože, a kasnije i gangrenozne promene na prstima stopala i na samim stopalima.

Резултат слика за polineuropatia change color legs

Polineuropatija je česta kod pacijenata koji boluju od šećerne bolesti (Diabetesa).

Lečenje: Osnovna terapija su lekovi koji smanjuju bolove nerava. Međutim primenom i lekova za ishranu nerava i vitamina, možemo potpuno oporaviti oštećene nerve. Samim tim se popravlja i cirkulacija i funkcionalnost ekstremiteta.

FIBROMIALGIJA

Fibromialgija je kompleksno i hronično stanje, primarno uzrokovao oštećenjem nerava. Manifestuje se bolovima u mišićima i zglobovima i prisustvom brojnih bolnih tačaka. U razvijenoj formi bolesti pacijenti imaju bolovu u nogama, rukama i leđima.

Ovu bolest često prate i drugi simptomi kao što su poremećaj sna, zamaranje, glavobolja, česte promene raspoloženja, poremećena funkcija creva (zatvor ili prolivi). Mnogi pacijenti sa fibromijalgijom pate od visokog nivoa radne onesposobljenosti i imaju nizak kvalitet života.

Lečenje: U početnoj fazi bolesti lečenje je usmereno na oporavak oštećenih nerava, što daje brzo i potpuno izlečenje. Ukoliko bolest traje više godina, ili čak decenija, neophodno je dugotrajnije lečenje lekovima i fizikalnom terapijom.

Dodajte komentar