Anatomija torakalne kičme i bolovi u leđima
     Torakalna kičma je najduža oblast kičme, a po nekim merama i najsloženija. Povezan sa cervikalnom kičmom iznad i lumbalnom kičmom ispod, torakalna kičma se proteže od baze vrata do abdomena. To je jedina kičmena regija vezana za grudni koš.
U ovom članku se govori o tome kako funkcioniše torakalna kičma i kako spinalna anatomija može uticati na bol u grudnoj kičmi, ukočenost i neke tipove bolova u grudima, rukama i / ili trbuhu.
Torakalna kičma: Uloge i funkcije
     Torakalna kičma ima 12 pršljenova naslaganih jedan na drugi, označenih od T1 do T12. Ovi pršljenovi čine osnovu čvrstog kičmenog stuba torakalne regije koja podržava vrat iznad, grudni koš, meka tkiva, fleksibilne zglobove, krvne žile i nerve. Neke od najvažnijih uloga torakalne kičme uključuju sledeće:
Zaštitite kičmenu moždinu. Kičmena moždina je kritični snop nerava koji šalje električne signale po celom telu. Ona teče od baze mozga do kičastog vertebralnog kanala vratne kičme i torakalne kičme pre nego što se razveže na manje nervne snopove u lumbalnoj kičmi.
Učvrstite grudni koš. Grudni koš, podržan od strane torakalne (grudne) kičme u leđima, formira koštanu strukturu koja okružuje i štiti vitalne organe, kao što su srce i pluća. Dok su vratna kičma i lumbalna kičma izgrađene više za mobilnost, torakalna kičma je izgrađena više za stabilnost.
Opseg pokreta torakalne kičme
     Dok je torakalna kičma manje pokretna od vrata i donjeg dela leđa, rasponi pokreta mogu značajno varirati na različitim nivoima torakalnih pršljenova. Većina nivoa torakalne kičme ima ograničeno kretanje napred / nazad i bočno savijanje, ali znatno veću sposobnost za aksijalnu rotaciju. Ova dinamika se u suštini preokreće blizu dna torakalne kičme sa povećanim opsegom kretanja za kretanje napred / nazad i bočno savijanje, ali smanjena sposobnost za aksijalnu rotaciju. Neki stručnjaci primećuju da na nivou T7-T8 pršljenova, postepeno postaju više kao lumbalni pršljeni u veličini i obliku, dozvoljavajući promene u opsegu kretanja. Ove promene u opsegu pokreta postaju još izraženije kod nivoa T10-T11 i niže, jer ovi nivoi imaju rebra koja nisu vezana za zid grudnog koša.
Najčešći uzroci bola u grudnoj kosti
     Bol u gornjem delu leđa je obično posledica sledećeg:
Mišićni problemi. Bol u gornjem delu leđa je najčešće uzrokovana iritacijom mišića ili napetošću, koja se naziva i miofascijalni bol. Uzrok može biti loše držanje (kao što je prednji položaj glave) ili bilo koja vrsta iritacije velikih mišića leđa i ramena, uključujući naprezanje mišića ili spazam (grčeve).
Disfunkcija zglobova. Grudni kičmeni zglobovi mogu postati bolni na različite načine. Na primer, suze hrskavice i degeneracija mogu se razviti u fasetnim zglobovima gde se susedni prsni pršljeni artikulišu jedni sa drugima. Takođe je moguće da se rebro pomakne ili premesti iz pršljenova. U mnogim slučajevima, degeneracija zglobova (osteoartritis) i degenerativna bolest diska mogu se desiti istovremeno. Mnogi drugi mogući uzroci bola u leđima postoje, kao što je disk prsne kosti, različiti tipovi artritisa i osteoporoza (kompresija vertebralnih fraktura).
Primena Forever Living proizvoda
ZA PROBLEME VEZANE ZA ZGLOBOVE, TETIVE, LIGAMENTE I MIŠIĆE
Novi, može se odgovorno reći revolucionarni proizvod kompanije Forever Living, nastao je kombinacijom tradiocionalnog Aloe Vera Gela i niza prirodnih supstanci koji svojim usaglašenim delovanjem daju do sada najuspešniji zapaženi efekat u terapiji inflamatornih reumatskih bolesti, zatim reumatskih i nereumatskih oboljenja mekih tkiva i uopšte problema vezanih za zglobove, tetive, ligamente i mišiće.
Neophodan kod problema kao sto su:
– Artritis, Spondiloza, Povrede ligamenata
– Sportske povrede, Upale zglobova, Bolovi u leđima
– Teniski Lakat
Sprečava isušivanje hrskavice, Štiti hrskavicu od oštećenja
– Vraća Pokretljivost, Obnavlja Sinovijalnu tečnost koja podmazuje zglobove i smanjuje trenje kostiju
– Smiruje bolove koštano-zglobnog sistema

 

Kontakt:

Za sve informacije, konsultacije i zakazivanje pregleda, možete se obratiti Timu Forever4Life-a:
Viber/WhatsApp: +381 60 717 09 86 +30 690 872 23 23