Lizin – Esencijalna aminokiselina

Lizin je aminokiselina koja je od izuzetne važnosti ljudskom organizmu za pravilan rast, razvoj i sintezu energije. Nažalost, naše telo je ne može proizvesti samostalno, stoga je neophodno da lizin unosimo putem hrane kao što su meso, riba, orašasti plodovi ili u vidu suplemenata, kako bi osigurali da naš organizam dobija dovoljnu količinu lizina svakodnevno. Dejstva lizina predmet su sve većeg broja naučnih istraživanja kako u zemlji tako i u svetu. Pre primene suplemenata preporučujemo da se posavetujete sa lekarom.

Koje su prednosti lizina?

Sagorevanje masti i snižavanje holesterola – u jetri lizin se konvertuje u L-karnitin koji pomaže Vašem telu da sagoreva masti, a naučne studije takođe pokazuju da lizin može dovesti do snižavanja nivoa LDL holesterola.

Zdravlje kostiju – svi znamo da je kalcijum od izuzetne važnosti za naše kosti. Lizin pomaže telu da apsorbuje kalcijum. Neke studije čak pokazuju da lizin može povećati aktivnost ćelija koje izgrađuju kosti i kolagen. Lizin pomaže da se smanji količina kalcijuma koju izlučujemo putem mokraće. Smanjenje gubitka kalcijuma može usporiti gubitak koštane mase – pojave koja se dešava sa godinama.

Prevencija herpesa – lizin može imati i antivirusno dejstvo, blokirajući proizvodnju herpes simplex virusa.

Pravilan rast i razvoj – L-lizin je jedna od primarnih komponenata proteina. Stoga, od izuzetne je važnosti za pravilan rast i razvoj posebno kod dece. Zbog toga što pomaže telu da bolje apsorbuje kalcijum, L-lizin je veoma važan za rast kostiju i drugih tkiva. Niski nivoi lizina mogu dovesti do nepravilnog razvoja zbog nedostatka proteina.

Smanjenje stresa i anksioznosti – interesantno, postoje i podaci da suplementi na bazi lizina mogu smanjiti nivoe stresa i anksioznosti ( u slučaju populacije koja je konzumirala veoma malo hrane koja je bogata lizinom).

Zdravlje srca – lizin može biti efikasan i u smanjenju određenih simptoma povezanih sa anginom, iako mehanizam još nije dovoljno klinički ispitan.

Povećanje atletskih performansi – ono što je svakako najinteresantnije za sportsku populaciju je činjenica da lizin može dovesti do boljih performansi. Aminokiseline kao što je lizin predstavljaju gradivne blokove proteina. Zajedno sa ostalim amino kiselinama u telu, lizin može pomoći u očuvanju mišićne mase i zdravom rastu i razvoju. Svakako, potrebno je još istraživanja kako bi se ispitali svi efekti lizina.

Ukoliko imate nedostatak lizina, možete imati simptome nalik gripu. Možete imati mučninu, povraćanje, umor, razdražljivost. Ukoliko previše unosite lizin, takođe može doći do mučnine, povraćanja, dijareje i grčeva u stomaku.

I ne zaboravite, L-Lizin je esencijalna aminokiselina, koja je gradivni materijal potreban svim ćelijama u organizmu i možemo je naći u velikim količinama u mišićnom tkivu. Igra važnu ulogu u apsorpciji kalcijuma, izgradnji mišićnih proteina, oporavku od povreda, u proizvodnji hormona, enzima i antitela. Lizin takođe pomaže u formiranju kolagena, koji pomaže koži, mišićima i zglobovima.

Da biste saznali na kom nivou se nalazi lizin u Vašem organizmu, preporučujemo da zakažete AMQAT pregled kod nas i dobijete sve potrebne informacije u vezi Vašeg zdravstvenog stanja.

Dodajte komentar