Fitness class exercising in the studio at the gym, Image: 263059544, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Šta je to zapravo fitnes?

Sposobnost ljudskog tela da funkcioniše sa potrebnom odlučnošću i budnosti, bez nepotrebnog umora, i sa dovoljno energije da se uključi u aktivnosti u slobodno vreme, kao i sposobnost prevladavanja fizičkih stresova.

Poenta fitnesa nije biti mršav, imati mali obim struka, ili ispupčene naglašene mišiće na bilo kom delu tela. To je kombinacija osobina koje nam omogućuju da do izražaja dođe naš puni potencijal u obavljanju izrazite fizičke aktivnosti. U fizičkom smislu, fitnes uključuje rad srca, pluća i rad svih mišićnih grupa u telu.

Naime, fitnes uzima u obzir našu kardio-respiratornu izdržljivost, mišićnu snagu, izdržljivost i fleksibilnost. U određenoj meri, fitnes aktivnost utiče i na naše mentalno zdravlje i emocionalni razvoj, jer ono što činimo sa našim telom takođe utiče i na ono što možemo učiniti sa našim umom.

Iako je telesna pripremljenost i dobro zdravlje utiču jedni na druge, to nije jedna te ista stvar. Zaista zdravi ljudi mogu biti fizički nesposobni zbog nedostatka telesne aktivnosti. Sa druge strane, fizički fit osobe obavljaju svoje svakodnevne poslove sa manje napora, to ne mora značiti da su ujedno i fizički zdravi u medicinskom smislu.

Dakle, pojam fitnesa možemo okarakterisati i kao sposobnost obavljanja telesnih napora, a da nam pri tome ostane dovoljno rezerve energije za suprotstavljanje nekom iznenadnom, dodatnom telesnom izazovu na kojeg nismo računali. Biti fit znači biti u stanju dobrog telesnog i mentalnog zdravlja, dobre telesne kondicije nastale kao rezultat redovnog telesnog vežbanja i pravilne ishrane. Osećati se dobro u svojoj koži, biti zdrav i sposoban za obavljanje svakodnevnih obveza cilj je svakog pojedinca. To je ujedno i glavni cilj fitnesa.

Na osnovu ovoga fitnes uključuje 5 primarnih komponenti:

– Kardiovaskularnu sposobnost
– Mišićnu snagu i izdržljivost
– Fleksibilnost
– Psihičku fokusiranost
– Telesnu kompoziciju (sastav tela)

Kardiovaskularnu sposobnost (izdržljivost) kao prvu komponentu fitnesa možemo jednostavno okarakterisati kao sposobnost sprovođenja vežbi u kojima učestvuju veliki mišići, dinamičke vežbe srednjeg do visokog intenziteta kroz duži vremenski period. Razvijanje kardiovaskularnog sistema ima mnoge korisne učinke: povećan nivo energije i izdržljivosti, redukcija arterijske i srčane tenzije, smanjenje telesnih masnoća, prevencija srčanih oboljenja, niži broj otkucaja srca u stanju mirovanja kao i prilikom aktivnosti u odnosu na neutreniranu osobu, smanjenje praga bola zbog povišene sinteze endorfina u mozgu, povećana masa kostiju itd.

Mišićna snaga kao sastavni deo fitnesa nije ništa drugo nego sposobnost mišića da rade protiv otpora, a postiže se postepenim povećanjem opterećenja prilikom provođenja treninga sa otporom (trening sa tegovima). To rezultuje povećanjem čiste bezmasne telesne mase (FFM), povećanjem gustine kostiju, povećanjem stope bazalnog metabolizma (BMR), povećanom koordinacijom i dr.

Mišićnu izdržljivost kao komponentu fitnesa definišemo kao sposobnost mišića da se učestalo kontrahuju kroz duže vreme, a da pri tome ne postanu iscrpljeni. Mišićna izdržljivost postiže se povećanjem broja ponavljanja u treningu sa otporom (tegovima). Mišićna izdržljivost je ključna komponenta u podizanju nivoa energije potrebne za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, rekreacijskih aktivnosti kao i planiranog treninga.

Fleksibilnost kao sastavni deo fitnesa takođe je od izuzetne važnosti. Ona je predstavljena kao sposobnost zglobova, tetiva, mišića da prolaze pun opseg pokreta, sposobnost pokretanja, gibanja i oporavka bez povreda. Fleksibilnost je pokretljivost, sloboda pokreta ili mogući opseg pokreta u pojedinom zglobu, grupi zglobova ili celom telu. Veća fleksibilnost znači manju mogućnost povreda prilikom treninga i u velikoj meri povećava kvalitet izvođenja na samom treningu.

Telesna kompozicija tela predstavljena je prečnikom (proporcijom) mišića, kosti, masti i ostalih tkiva koji svi zajedno čine ukupnu telesnu masu.