Gestacijski dijabetes

Pregled

Gestacijski dijabetes je dijabetes koji se prvi put dijagnostikuje tokom trudnoće (gestacije). Kao i druge vrste dijabetesa, gestacijski dijabetes utiče na to kako vaše ćelije koriste šećer (glukozu). Gestacijski dijabetes uzrokuje visok nivo šećera u krvi koji može uticati na Vašu trudnoću i zdravlje Vaše bebe.

Iako je svaka komplikacija u trudnoći zabrinjavajuća, postoje dobre vesti. Tokom trudnoće možete pomoći u kontroli gestacijskog dijabetesa tako što ćete jesti zdravu hranu, vežbati i ako je potrebno, uzimati lekove. Kontrola šećera u krvi može održati Vas i Vašu bebu zdravim i sprečiti težak porođaj.

Ako imate gestacijski dijabetes tokom trudnoće, generalno se Vaš šećer u krvi vraća na uobičajeni nivo ubrzo nakon porođaja. Ali ako ste imali gestacijski dijabetes ranije, imate veći rizik da dobijete dijabetes tipa 2. Moraćete da češće testirate fluktuacije glikemije u krvi.

Simptomi

Većinu vremena, gestacijski dijabetes ne izaziva primetne znakove ili simptome. Mogući simptomi su povećana žeđ i češće mokrenje.

Kada posetiti doktora

Ako je moguće, potražite zdravstvenu negu rano – kada prvi put pomislite o pokušaju da zatrudnite – tako da Vaš lekar može proveriti rizik od gestacijskog dijabetesa zajedno sa Vašim ukupnim zdravstvenim stanjem. Kada zatrudnite, Vaš lekar će Vas proveriti na gestacijski dijabetes kao deo Vaše prenatalne nege.

Ako razvijete gestacijski dijabetes, možda će biti potrebno da se pregledate češće. Najverovatnije će se pojaviti tokom poslednja tri meseca trudnoće, kada će Vaš lekar pratiti nivo šećera u krvi i zdravlje Vaše bebe.

Uzroci

Istraživači još ne znaju zašto neke žene dobijaju gestacijski dijabetes, a druge ne. Prekomerna težina pre trudnoće često igra značajnu ulogu.

Obično različiti hormoni rade na održavanju nivoa šećera u krvi. Ali tokom trudnoće, nivoi hormona se menjaju, što otežava telu da efikasno obrađuje šećer u krvi. Ovo povećava šećer u krvi.

Faktori rizika

Faktori rizika za gestacijski dijabetes uključuju:

 • Prekomernu telesnu masu ili gojaznost
 • Sedentarni način života (sa vrlo malo ili češće nimalo fizičke aktivnosti)
 • Prisutan predijabetes
 • Prisutan gestacijski dijabetes tokom prethodne trudnoće
 • Postojanje sindroma policističnih jajnika
 • Postojanje uže porodične anamneze sa dijabetesom
 • Masa bebe u prethodnom porodu sa više od 4 kilograma
 • Pripadnost određenoj rasi ili etničkoj grupaciji, kao što su crnci, latinoamerikanci, američki indijanci i amerikaci azijati

Komplikacije

Gestacijski dijabetes koji se ne leči pažljivo može dovesti do visokog nivoa šećera u krvi. Visok nivo šećera u krvi može izazvati probleme za Vas i Vašu bebu, uključujući povećanu verovatnoću da će Vam biti potrebna operacija za porođaj (Carski rez).

Komplikacije koje mogu uticati na Vašu bebu

Ako imate gestacijski dijabetes, Vaša beba može biti u povećanom riziku od:

 • Prekomerne telesne mase pri rođenju. Ako je nivo šećera u krvi veći od standardnog opsega, to može dovesti do prevelikog rasta bebe. Veoma velike bebe – one koje teže 4 kilograma ili više – imaju veću verovatnoću da se zaglave u porođajnom kanalu, imaju povrede pri porođaju ili da će im biti potreban porođaj carskim rezom.
 • Ranog (prevremenog) rođenja. Visok nivo šećera u krvi može povećati rizik od ranog porođaja i porođaja pre termina. Ili se može preporučiti rani porođaj jer je beba velika.
 • Ozbiljnih poteškoća sa disanjem. Bebe rođene prevremeno mogu doživeti respiratorni distres sindrom – stanje koje otežava disanje.
 • Niskog nivoa šećera u krvi (hipoglikemije). Ponekad bebe imaju nizak šećer u krvi (hipoglikemiju) ubrzo nakon rođenja. Teške epizode ​​hipoglikemije mogu izazvati napade kod bebe. Brzo hranjenje i ponekad  intravenski rastvor glukoze su jedine opcije za spašavanje života bebe i vraćanje nivoa glikemije u normalu.
 • Gojaznosti i dijabetesa tipa 2 kasnije u životu. Bebe imaju veći rizik od razvoja gojaznosti i dijabetesa tipa 2 kasnije u životu.
 • Smrti pre porođaja. Nelečeni gestacijski dijabetes može dovesti do smrti ploda pre ili ubrzo nakon rođenja.
Komplikacije koje mogu uticati na vas

Gestacijski dijabetes takođe može povećati rizik od:

 • Visokog krvnog pritiska i preeklampsije. Gestacijski dijabetes povećava rizik od visokog krvnog pritiska, kao i od preeklampsije — ozbiljne komplikacije trudnoće koja uzrokuje visok krvni pritisak i druge simptome koji mogu ugroziti i Vaš život i život Vaše bebe.
 • Nemogućnosti prirodnog porođaja. Veća je verovatnoća da ćete imati carski rez ako imate gestacijski dijabetes.
 • Budućeg razvoja dijabetesa. Ako imate gestacijski dijabetes, veća je verovatnoća da ćete ga ponovo dobiti tokom buduće trudnoće. Takođe imate veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 kako starite.

Prevencija

Ne postoje garancije kada je u pitanju prevencija gestacionog dijabetesa – ali što više zdravih navika možete usvojiti pre trudnoće, to bolje. Ako ste imali gestacijski dijabetes, ovi zdravi izbori mogu takođe smanjiti rizik od ponovnog dobijanja dijabetesa u budućim trudnoćama ili razvoja dijabetesa tipa 2 u budućnosti.

 • Jedite zdravu hranu. Birajte hranu bogatu vlaknima i malo masti i kalorija. Fokusirajte se na voće, povrće i integralne žitarice. Trudite se za raznovrsnost koja će vam pomoći da postignete svoje ciljeve bez ugrožavanja ukusa ili ishrane u celosti. Gledajte veličine porcija. Savetujemo da se javite našim nutricionistima klikom ovde da biste napravili zajednički dugoročni plan ishrane koji će Vam pomoći u realnim planovima.
 • Ostanite aktivni. Vežbanje pre i tokom trudnoće može pomoći u zaštiti od razvoja gestacijskog dijabetesa. Ciljajte na 30 minuta umerene aktivnosti većinu dana u nedelji. Krenite u brzu svakodnevnu šetnju, vozite svoj bicikl, plivajte srednjim intenzitetom u krug. Dajte sebi kratke rafale aktivnosti — kao što je parkiranje dalje od prodavnice kada obavljate zadatke ili kratka pauza u intenzivnoj šetnji — sve se sabiraju.
 • Započnite trudnoću sa zdravom težinom. Ako planirate da zatrudnite, gubitak dodatne težine unapred može vam pomoći da imate zdraviju trudnoću. Usredsredite se na trajne promene u Vašim navikama u ishrani koje Vam mogu pomoći u trudnoći, kao što je konzumiranje više povrća i voća.
 • Ne dobijajte više na težini nego što je preporučeno. Dobijanje na težini tokom trudnoće je tipično i zdravo. Ali prebrzo dobijanje na težini može povećati rizik od gestacijskog dijabetesa. Pitajte svog lekara koja je razumna količina povećanja telesne težine za vas.